Josh&Hope&Katia
HopeOver onsCrewRouteFoto’sVideoHet boek

Kaapverdie, het land dat mijn reis veranderde

24 januari 2017 - door Josh & Hope

Eind december 2011 kwam ik uitgeput aan op het eiland Sao Vicente in Mindelo, na een week op zee met mijn broer Paul. Ik kon toen niet vermoeden, dat ik ruim een jaar op de Kaapverdische eilanden zou blijven. En zelfs nadat ik vertrok, zou deze exotische archipel mij nooit meer helemaal loslaten. Daarom zijn Katia en ik een blog begonnen, om meer mensen de schoonheid van deze eilanden te laten zien.
Hope zeilend in Kaapverdie

De mensen

In Kaapverdie waren het vooral de mensen die mij boeiden. De mensen op de eilanden zijn divers, met verschillende kleurtjes van melkwit, tot mocca en donkerzwart voortkomend uit de Afrikaanse en Portugese voorvaderen. Door de grote variatie, heerst op de eilanden een hele gemoedelijke en accepterende sfeer. Iedereen is anders, maar de mensen delen tegelijkertijd met veel trots hun cultuur met elkaar en daarbij hoort een gevoel van welkom zijn – “Morabeza”.
Waar ligt Kaapverdie Kaart

Grote variatie tussen de eilanden

De eilanden zijn al even verschillend als de mensen. Door de micro klimaten op de eilanden kun je enerzijds een eiland hebben waar het kurkdroog is en even verderop een eiland waar de bergen de regens afvangen en gesierd zijn met groene flanken en weelderige valleien. Zo vind je op het eiland Santo Antao, schitterende wandelgebieden terwijl op Sal alleen woestijn en strand te vinden is. Dit maakt Kaapverdie tot een heerlijke archipel om te ontdekken, en ik heb praktisch alle eilanden bezeild.
Santo Antao, een van de groene Kaapverdische eilanden

Resorts

Meer dan 90% van het toerisme concentreert zich op Sal en Boa Vista. Hier bouwen multi-nationals resorts volgens vast gebaande paden. De stranden zijn mooi, en de faciliteiten zijn ruim, maar het is weinig origineel of authentiek. Ook betalen de resorts schandalig lage lonen, en bieden de lokale bevolking weinig kansen op groei of opleiding. Zo vochten de resorts ruim een decennium tegen een door Unicef ingezette oproep om een minimum loon in het land. Je kunt daarom vraagtekens zetten bij de bijdrage aan de economie of ontwikkeling van Kaapverdie door deze resorts.

Het land

Kaapverdie is een stabiel en democratisch land met regelmatige en eerlijke verkiezingen. Het staat op plaats 31 qua democratisch gehalte in de wereld. Ook is de corruptie erg laag, op hetzelfde niveau als dat van Malta. Kaapverdie heeft 550.000 inwoners

Authentiek

Voor ons is een vakantie naar Kaapverdie het best geslaagd, als niet alleen een toeristisch eland (Sal of Boa Vista) wordt aangedaan, maar ook een van de meer authentieke eilanden. Eilandhoppen dus. Zo heb je meerdere vakanties in een en kun je het authentieke gevoel meekrijgen van de mensen, en de verschillen tussen de eilanden. Door gebruik te maken van lokale restaurants of hotels, of een souvenir te kopen, geniet je bovendien en draag je ook bij aan de ontwikkeling van het land.
Sao Vicente Mindelo Kaapverdie
Voor meer informatie, bezoek onze reisblog over Kaapverdie: www.naar-kaapverdische-eilanden.nl of de Wikipedia

Geschreven door

Joshua van Eijndhoven

Joshua is ondernemer en auteur van het boek “Op reis met de Hope”. Na zes jaar de wereld rond gezeild te hebben is hij Voja Travel begonnen. De eerste reiziger vertrok 5 september 2017. Voja Travel is gevestigd in de binnenstad van Utrecht en heeft op dit moment 14 medewerkers.

Lees al mijn blogberichten

Bestel mijn boek

Op reis met de Hope

Lees alles over het geheim van zes jaar reizen. Op reis met de Hope is een verhaal over dromen, liefde en de magie van wereldreizen zonder vast plan.

Meer over mijn boek

Laatste blogberichten

Lees mijn blog

Van droom naar zes jaar reizen

26 augustus 2017

Blij en triest bij laatste refit

11 augustus 2017

Vlog 24: Vissen met de eilandmannen

19 januari 2017
© Copyright 2024 - Josh & Hope