Josh&Hope&Katia
HopeOver onsCrewRouteFoto’sVideoHet boek

Dodelijk ongedierte aan boord

28 januari 2014 - door Josh & Hope

Dodelijk ongedierte aan boord
Wanneer we tijdens onze reis nieuwe vrienden vertellen over ons leven, krijgen we vaak “waauw!” te horen. “Dat moet geweldig zijn, dat wil ik ook!” Maar wereldzeilen heeft vele kanten waar we niet vaak over vertellen. Deze week doe ik een  boekje open en vertel over één van de smerige kanten van wereldzeilen; omgaan met ongedierte.
Giftige slangen aan boord
In Guyana voeren we 50 mijl de Essequibo rivier op en ankerden in de jungle. In de rivier leven onder andere Anaconda´s, Kaaimannen en slangen. Een aantal jachten kreeg meerdere keren giftige slangen aan
boord Anaconda De glibberaars gebruikten vermoedelijk de ankerketting om aan boord te glijden. En met de enorme hitte in Guyana kun je niet slapen met gesloten luiken. Dus daar lagen we dan elke nacht te staren naar het open luik boven ons, hopend dat er niets op onze hoofden zou glijden…
Voorzorg eerst
Bij alles wat je aan boord brengt is oplettendheid vereist. In Brazilië leeft bijvoorbeeld een gulzig soort hout parsiet. De beesten vreten zich een weg door hout en vermenigvuldigen zich snel terwijl ze het bootinterieur vernielen.En ook in Suriname komen ze voor. Ik herinner mij goed hoe ik enthousiast met een vriend bamboe wilde ophalen uit de bush. Een ervaren zeiler waarschuwde mij en vertelde mij dat het bamboe vaak vol zit met de veelvraten.
Kakkerlakken tussen je eten
Kakkerlakken vormen misschien wel de meest voorkomende plaag aan boord van jachten. Een boot in de tropen is een kakkerlakken hemel. De duizenden kieren en kleine holtes met voedselresten zijn te mooi om waar te zijn voor de kleine kruipers.KakkerlakEenmaal aan boord vormen ze snel een plaag. Overdag zijn ze misschien onzichtbaar maar als je ’s nachts naar de wc gaat is de kans groot dat je ze onder de keukenkastjes ziet wegkruipen. Door fruit, groente en schoenen preventief te wassen met bleekwater is Hope gelukkig tot nu toe kakkerlak vrij.
Rat onder je bed           
Ratten voelen zich net als kakkerlakken helemaal thuis aan boord. Maar in tegenstelling tot kakkerlakken zijn ratten gevaarlijk. RatJe denkt misschien aan de ziektes die ze dragen maar dat is nog niet het hele verhaal. In hun pogingen zich thuis te voelen, staan ratten er om bekend door hout en elektra kabels te knagen.Een rat aan boord kan binnen enkele dagen de navigatiesystemen aan boord lam leggen en een schip blind maken.
Vliegen, muggen en spinnen
Vliegen zijn vooral smerig maar makkelijk uit te roeien met insecticide en goede hygiëne. Muggen dragen het potentieel dodelijke Dengue en Malaria  maar ben je ook snel kwijt met insecticide en klamboenetten. Op het moment breek ik echter mijn hoofd over een potentieel dodelijk soort spin dat we hebben opgepikt in de Amazone. Een aantal leeft onder de bank in mijn voorraad reserve teak en lijkt helaas uit de kogelspin familie te komen, je weet wel, die familie waar ook de Zwarte Weduwe uit komt…

Geschreven door

Joshua van Eijndhoven

Joshua is ondernemer en auteur van het boek “Op reis met de Hope”. Na zes jaar de wereld rond gezeild te hebben is hij Voja Travel begonnen. De eerste reiziger vertrok 5 september 2017. Voja Travel is gevestigd in de binnenstad van Utrecht en heeft op dit moment 14 medewerkers.

Lees al mijn blogberichten

Bestel mijn boek

Op reis met de Hope

Lees alles over het geheim van zes jaar reizen. Op reis met de Hope is een verhaal over dromen, liefde en de magie van wereldreizen zonder vast plan.

Meer over mijn boek

Laatste blogberichten

Lees mijn blog

Van droom naar zes jaar reizen

26 augustus 2017

Blij en triest bij laatste refit

11 augustus 2017

Kaapverdie, het land dat mijn reis veranderde

24 januari 2017
© Copyright 2024 - Josh & Hope