Josh&Hope&Katia
HopeOver onsCrewRouteFoto’sVideoHet boek

Joshua over zijn Iridium Go

28 maart 2015 - door Josh & Hope

High Tech op het water
Een dag zonder e-mail, Facebook, Twitter is voor mij en voor vele anderen moeilijk voor te stellen. Maar als je meer dan 15 Mijl van land bent gaat toch echt de stekker uit je 3 of 4 G verbinding en worden je smartphone en tablet opeens muisstil. Dat is een heerlijke ervaring en voor ons allemaal juist de lol van het zeilen, maar het is mooi als je toch de keus hebt om te communiceren. Voor de meeste mensen was satelliet communicatie tot nog toe geen optie; te duur! De Iridium GO brengt satelliet communicatie echter een stuk.
Wat je er mee kunt
De Iridium Go is een satelliet device ongeveer zo groot als een externe hardeschijf. Sinds december gebruik ik het voor weersvoorspellingen, artikelen opsturen en social media als ik op zee ben. Ik gebruik De Go ook om mijn artikelen en foto´s naar De Telegraaf te sturen. Het apparaat genereert aan boord een wifi netwerk waarmee je met max. 5 devices kunt verbinden. In de app store of via Google play kun je twee apps installeren waarmee je veel mee kunt; bellen, sms en e-mailen via je Iridium mail account. Verder kun je met behulp van Predictwind software (bekend van de Volvo Ocean race) weesvoorspellingen, satellietbeelden en gribfiles downloaden. Qua Social media kun je op Facebook (zonder foto’s) en kun je Tweeten. Ook is er een GEOS noodoproep functie en satellite tracking. Dit is bijvoorbeeld de Google Maps track van Hope sinds februari.
Wat je er niet mee kunt
De Iridium Go gebruikt het Iridium satelliet netwerk en biedt wereldwijde dekking via een narrow band internetverbinding. Dit betekent maximaal 2,4 kb per seconde dataspeed. Foto´s versturen kan wel maar niet groter dan ongeveer 600 pixels (150-kb) en het duurt even. Vergelijk het dus niet met internet thuis. Je kunt op zich een aantal mobile websites bezoeken maar zonder foto´s en het laden duurt zeker een halve minuut. Wat je er dus niet mee kunt is browsen zoals je gewend bent, Gmail gebruiken of Whatsapp.
Mijn ervaringen en kosten
De Iridium Go Marine pack kost inclusief BTW: € 1390,- en je krijgt er een compacte antenne bij. Hoewel de installatie van de apps eenvoudig is, duurde het even om alles goed in te stellen en werkend te krijgen. Sommige mensen hebben wat opstartproblemen maar online vind je oplossingen en als het eenmaal werkt blijft het werken. Het apparaat wordt vaak vergeleken met een SSB al is dat appels met peren vergelijken. Het enige dat zowel een SSB als de Iridium Go beide kunnen is e-mail en weerinformatie binnen halen. De extra functionaliteit van de Iridium GO heb je niet met een SSB. De gebruikskosten voor bellen zijn € 0,87 ct per minuut en voor data kun je of per minuut betalen of met een unlimited data pack. De Nederlandse importeur is Xtreme Districts uit Katwijk. Ik ben zelf erg enthousiast over het apparaat.
Hope zeilt met Carl Stahl Yachting tuigage

Geschreven door

Joshua van Eijndhoven

Joshua is ondernemer en auteur van het boek “Op reis met de Hope”. Na zes jaar de wereld rond gezeild te hebben is hij Voja Travel begonnen. De eerste reiziger vertrok 5 september 2017. Voja Travel is gevestigd in de binnenstad van Utrecht en heeft op dit moment 14 medewerkers.

Lees al mijn blogberichten

Bestel mijn boek

Op reis met de Hope

Lees alles over het geheim van zes jaar reizen. Op reis met de Hope is een verhaal over dromen, liefde en de magie van wereldreizen zonder vast plan.

Meer over mijn boek

Laatste blogberichten

Lees mijn blog

Van droom naar zes jaar reizen

26 augustus 2017

Blij en triest bij laatste refit

11 augustus 2017

Kaapverdie, het land dat mijn reis veranderde

24 januari 2017
© Copyright 2024 - Josh & Hope