Josh&Hope&Katia
HopeOver onsCrewRouteFoto’sVideoHet boek

Miljardair stewardess

23 december 2014 - door Josh & Hope

Marie-Jose (31) uit Langbroek werkt als chief stewardess op privé en charter jacht Jo. Ze werkt voor de allerrijksten der aarde en vertelt deze week exclusief voor De Telegraaf haar verhaal. Hoe is ze begonnen als stewardess? Wat houdt haar werk in?
Een nuchtere Hollandse meid
Kijk ik ben gewoon een nuchtere Hollandse meid zegt Marie met een kwieke glimlach. Ik studeerde Toerisme en Leisure management en liep stage in Palma de Mallorca. Ik vond het leuk dus bleef hangen. Ik werkte voor diverse werkgevers voor een Spaans salaris van minder dan € 1000 euro per maand. Toen ik een auto ongeluk kreeg besefte ik opeens dat ik echt geen geld had. Palma s dé basis voor superjachten in de Middellandse zee dus ik besloot een baan aan boord te zoeken.
Twee maanden lang nee horen                                                                                                                                         
Vanaf mei tot oktober zijn in Palma honderden superjachten en de meesten hebben meerdere stewardessen. Banen genoeg dus. Er zijn uitzendbureaus in Palma voor crew maar die vragen ervaring en dat had ik niet. Ik begon daarom een baan te zoeken door te dockwalken. Elke ochtend liep ik over de dock om te vragen of ze een baantje hadden maar ik hoorde elke dag weer nee. Dat kwam doordat ik ervaring op boten miste en dat zochten ze wél. Maar ik zette door en na twee maanden hoorde ik eindelijk ja, en dat was direct een vaste baan!
Weinig Nederlandse bemanning op superjachten
Er zijn weinig Nederlanders op superjachten. Best vreemd want afgezien van de vijf daagse STCW 95 veiligheidscursus heb je geen opleiding nodig. Wél een representatief voorkomen. Doordat er geen opleiding is, komt het echt aan op wat je er zelf van maakt aan boord. Voor mij was dat gezond verstand gebruiken, hard werken en continue verbeteren. Ook zijn een goede relatie met de eigenaar en kapitein belangrijk. Ik ging er voor en kreeg na anderhalf jaar een baan als chief stewardess aangeboden.
Van stewardess naar chief stewardess
Je werkt als stewardess bestaat uit bedden opmaken, drankjes serveren, poetsen en meer typische hotelwerkzaamheden maar dan op 6 sterren niveau. Je bent als chief dan ook eigenlijk meer een manager. Ik ben verantwoordelijk voor het budget, de accounts, aansturen van stewardesses de andere stewardessen, het contact met de gasten en ik ben de personal assistant van de eigenaar aan boord.
De wereld zien
In de zomers is het jacht in de Middellandse zee en in de winters in de Cariben. De drie maanden die ik niet aan boord ben, spendeer ik in Mallorca, Nederland en Australië waar mijn vriend woont. De eigenaar komt meerdere keren per jaar en Jo is een van de best geboekte charter jachten in de industrie. De kosten voor charters zijn circa 2 ton per week. We werken ontzettend hard en hebben hierdoor veel terugkerende gasten die royaal fooi geven; zo tussen de 10 en 15% van de charter prijs. Heerlijk is dat. Dit werk is niet voor iedereen, maar voor wie graag carrière wil maken in deze luxury industry geef ik als advies; zet door! Ik heb zelf twee maanden lang nee gehoord.
Marie-Jose geeft meer informatie en tips over Jo en haar werk. Je leest het hier.
Startsalaris van junior crew ligt tussen de 2000 en 2500 euro per maand.
Je moet tegen het harde werken en ver van huis zijn kunnen.

Geschreven door

Joshua van Eijndhoven

Joshua is ondernemer en auteur van het boek “Op reis met de Hope”. Na zes jaar de wereld rond gezeild te hebben is hij Voja Travel begonnen. De eerste reiziger vertrok 5 september 2017. Voja Travel is gevestigd in de binnenstad van Utrecht en heeft op dit moment 14 medewerkers.

Lees al mijn blogberichten

Bestel mijn boek

Op reis met de Hope

Lees alles over het geheim van zes jaar reizen. Op reis met de Hope is een verhaal over dromen, liefde en de magie van wereldreizen zonder vast plan.

Meer over mijn boek

Laatste blogberichten

Lees mijn blog

Van droom naar zes jaar reizen

26 augustus 2017

Blij en triest bij laatste refit

11 augustus 2017

Kaapverdie, het land dat mijn reis veranderde

24 januari 2017
© Copyright 2024 - Josh & Hope