Josh&Hope&Katia
HopeOver onsCrewRouteFoto’sVideoHet boek

Op bezoek bij het Japanse Yanmar in Almere

29 augustus 2014 - door Josh & Hope

Yanmar
Toen ik mijn boot Hope klaarmaakte voor mijn wereldreis vertelde de vorige eigenaar dat haar motor de beste op de markt was. Ik wist weinig van dieselmotoren dus geloofde ik hem maar op zijn woord. Inmiddels bezeilden Hope en ik de Noord en Zuid Atlantic en ontwikkelde ik een diepe liefde voor Hope´s betrouwbare en krachtige Yanmar motor. Hij hielp ons dagenlang door de hete verstikkende doldrums, beukte tegen menig storm in en pruttelde ons vrolijk stroomopwaarts de Amazone in, altijd paraat en met weinig onderhoud. Tijdens mijn bezoek aan Nederland ga ik op onderzoek naar het verhaal achter mijn Yanmar motor en bezoek ik de fabriek van Yanmar Europe in Almere.
Industriële toleranties
Ik word ontvangen door Senior Manager Operations Bert Boom en vertel hem over mijn ervaringen. In de ontvangstruimte drinken we een kop koffie en legt Bert uit: ” Yanmar’s motoren worden wereldwijd gebruikt in de industrie. De motoren voor jachten zijn eigenlijk dezelfde als de Yanmar motoren voor de (kleine) vissers in de Japanse zee en de continu dieselmotoren in de (koelings)industrie. Enkel de eindmontage is specifiek aangepast voor jachten. Dit betekent dat de Yanmar toleranties niet zoals bij veel watersportproducten afgestemd zijn op een kort vaarseizoen en weinig vaardagen, maar op industrieel gebruik.
Geen appels en peren vergelijken
Terwijl Bert Boom mij de fabriek laat zien vertelt hij: “Yanmar is een Japans familiebedrijf en bestaat meer dan honderd jaar. Ik heb wel is aangekaart dat de industriële toleranties de watersportmotoren kostbaarder maken dan de watersportconcurrentie, maar de directie wil niet aan verlaging van de kwaliteit denken. Men blijft vasthouden aan de degelijke oorsprong van het bedrijf en wil geen onderscheid maken tussen industriële motoren en die voor jachten. We leggen daarom nu meer dan vroeger uit dat Yanmar echt een premium brand is. Als je een Yanmar motor met zijn lange levensduur en hoge belastbaarheid vergelijkt met een watersportmotor gericht op dag en weekendgebruik, vergelijk je eigenlijk appels met peren.”
Genieten in de fabriek
Bert neemt mij mee naar de productieafdeling en ik ben onder de indruk. Geen lopende band met een lange productielijn en een eindeloze stroom medewerkers maar vier korte productielijnen met vier gespecialiseerde Yanmar monteurs. “Als wij een order krijgen schrijven we die toe aan één enkele Yanmar monteur die het motorblok en de onderdelen verzamelt, het motorblok afbouwt volgens de klantwensen en de motor test. Als de monteur klaar is pakt de monteur zelf de motor in en tekent deze af voor de klant. Van order tot bouw, testen en inpakken doen wij hier in één dag met één verantwoordelijke monteur. We bouwen hier op die manier afhankelijk van de marktvraag tussen de 7000 en 13.000 motoren per jaar.”
 Nieuw en vervanging
Een groot deel van de motoren die we leveren gaat direct naar de werven; dat zijn onze vaste afnemers waaronder bijvoorbeeld Benneteau. Maar we leveren ook via onze distributeurs aan watersporters die hun motor willen vervangen. Ik herinner mij nog goed een watersporter met een oude motor die voor een paar weken op vakantie ging. Kort na vertrek kreeg de motor een onherstelbaar defect en de monteur raadde hem een Yanmar aan. We hebben zijn motor met spoed in productie gezet en in de ochtend geleverd.  De motor is de dag daarna door onze lokale dealer ingebouwd en binnen twee dagen was deze watersporter weer onderweg. Zijn vakantie ging gewoon door.
Yanmar in Almere
Yanmaris sinds 1989 in Almere gevestigd en produceert sinds 2006 dieselmotoren via het vier lijns productieproces. Yanmar produceert in Almere marine diesel engines met een vermogen van 9 tot 260 pk. Meer informatie op de Yanmar website.

Geschreven door

Joshua van Eijndhoven

Joshua is ondernemer en auteur van het boek “Op reis met de Hope”. Na zes jaar de wereld rond gezeild te hebben is hij Voja Travel begonnen. De eerste reiziger vertrok 5 september 2017. Voja Travel is gevestigd in de binnenstad van Utrecht en heeft op dit moment 14 medewerkers.

Lees al mijn blogberichten

Bestel mijn boek

Op reis met de Hope

Lees alles over het geheim van zes jaar reizen. Op reis met de Hope is een verhaal over dromen, liefde en de magie van wereldreizen zonder vast plan.

Meer over mijn boek

Laatste blogberichten

Lees mijn blog

Van droom naar zes jaar reizen

26 augustus 2017

Blij en triest bij laatste refit

11 augustus 2017

Kaapverdie, het land dat mijn reis veranderde

24 januari 2017
© Copyright 2024 - Josh & Hope