Josh&Hope&Katia
HopeOver onsCrewRouteFoto’sVideoHet boek

Paradijs voor zeilers

19 juli 2015 - door Josh & Hope

Na ons warme onthaal op het atol maken we ons op om zeil te zetten. We willen zo kort mogelijk stoppen maar het is onmogelijk weg te komen. Het weer is geweldig, de lagune beeldschoon en de mensen zijn ontzettend warm. We krijgen een lesje menselijke warmte en ervaren wat werkelijke gastvrijheid inhoudt.
Bij de mensen thuis
Een aantal zeilboten komt aan en de eigenaar van de lokale parelfarm nodigt ons uit voor oesters eten en parels jagen. Wij geven hem vers fruit en hij nodigt ons beide uit voor eten na de avondmis. We gaan nooit dus twee missen in een week is wel erg veel. Maar we zeggen ja en tijdens de dienst worden alle families en wijzelf een voor een gezegend voor het altaar. Daarna hebben we een simpele maaltijd bij de mensen thuis.
Barebequen tussen de palmbomen
De parelboer vraagt ons de volgende dag voor een barbeque in de natuur met zijn familie. We zijn druk met de boot maar willen geen nee zeggen. Geen punt; 11:00 haalt hij ons op en 13:30 belooft hij ons terug te brengen. Wij hebben onze twijfels want we kennen eilandtijd maar we kunnen natuurlijk geen nee zeggen. Als we bij de barbeque aankomen, is het eten klaargemaakt, gaat de vis direct op de barbeque en drinken we uit verse cocosnoten. Het is heerlijk en stipt om 13:30 zet hij ons weer af . We krijgen nog een schelpenketting en avondeten mee voor de aanstaande zeiltrip.
P1050350
 
Cocktails van de priester
De lokale electricien (Make) en zijn vrouw stellen hun huis ook voor ons open. Als ze werken mogen wij bij hun internet gebruiken. Make organiseert ook een afscheidsetentje in zijn strandhuisje met wat vrienden. We barbequen op het strand en hij steekt een groot kampvuur aan. Alles is klaar en georganiseerd. We dansen op het strand en genieten maar de absolute verassing blijkt de priester. Hij maakt en schenkt de hele avond verrukkelijke cocktails voor de dames!
Kernproeven in een paradijs
Na een heerlijke avond wil Make dat ik ons in zijn luxe SUV terug rijd naar de pier. Ik sla af maar hij staat er op; “je bent een prima chaffeur, ook met een biertje op”. We praten nog een uurtje en ik voel plaatsvervangende schaamte als hij vertelt over zijn grootvader die met schildklierkanker in het zienkhuis ligt. “We tolereren de Fransen maar vinden ze niets. “ Vertelt hij. We waren naief en vonden nucleaire tests goed. Ze zouden veilig zijn. Maar wij zitten nu met de brokken. Wel 193 tests deden ze hier! En erger; ze sluiten onze grenzen voor gasten die we hier graag zien.” Wat een bizarre wereld bedenk ik mij. De liefste meest gastvrije mensen, de mooiste plek op aarde en uitgerekend daar werden honderden massavernietigingswapens getest tot in 1996!
P1070063
 
 
 
P1070094
Schade in een storm
De volgende dag zetten we zeil en worden 150 mijl verder overvallen door een overkomend laag. De wind trekt aan tot meer dan 35 knopen. Het grootzeil scheurt, wat spul waait overboord en twee zonnepanelend slaan stuk op de lieren. Later horen we dat een oude zeebonk die ik twee weken eerder interviewde, vlak bij onze positie in de dezelfde storm in de problemen kwam. Zijn jacht beschadigde en is kapotgeslagen op een rif. We worden er goed aan herinnerd hoe belangrijk het is om scherp te blijven op zee, ook in de passaatgebieden. Maar het hoort er bij. De pieken en dalen maken dit leven juist zo bijzonder en we zijn ontzettend dankbaar voor de unieke ervaringen die we met ons meedragen.
Joshua zeilt met tuigage van Carl Stahl Yachting
Deze blog is verzonden met mijn Xtreme Districts Iridium Go
P1050387

 

Geschreven door

Joshua van Eijndhoven

Joshua is ondernemer en auteur van het boek “Op reis met de Hope”. Na zes jaar de wereld rond gezeild te hebben is hij Voja Travel begonnen. De eerste reiziger vertrok 5 september 2017. Voja Travel is gevestigd in de binnenstad van Utrecht en heeft op dit moment 14 medewerkers.

Lees al mijn blogberichten

Bestel mijn boek

Op reis met de Hope

Lees alles over het geheim van zes jaar reizen. Op reis met de Hope is een verhaal over dromen, liefde en de magie van wereldreizen zonder vast plan.

Meer over mijn boek

Laatste blogberichten

Lees mijn blog

Van droom naar zes jaar reizen

26 augustus 2017

Blij en triest bij laatste refit

11 augustus 2017

Kaapverdie, het land dat mijn reis veranderde

24 januari 2017
© Copyright 2024 - Josh & Hope