Josh&Hope&Katia
HopeOver onsCrewRouteFoto’sVideoHet boek

Vertrek vanuit Panama

22 april 2015 - door Josh & Hope

Op afstand zien we hoe een grote donkergrijze massa uit zee stijgt. Een enorm zeedier omringd door wit schuim komt los uit het water en ploft met veel geweld in de Stille Oceaan. Een walvis! We verleggen koers naar het dier om het van dichtbij te kunnen zien, maar nog voordat we zijn bijgedraaid, zie ik een andere grijszwarte reus voor ons door het water glijden. En nog een. En dan nog een. Naast ons, achter ons en voor ons zwemmen nu walvissen. We stoppen de boot om van deze dieren te genieten.
Hectisch vertrek
Toen we in de ochtend vertrokken verwachtten we niet nu al walvissen te zien. Maar onze afvaart was dan ook, net zoals de afgelopen paar weken, vooral hectisch door de oneindige lijkende to do lijstjes. Door alle hectiek zijn we bij afvaart wat afwezig en vertrekken met stille trom. Zwaar beladen en met nog aangegroeide bodem zwaaien we de paar boten uit die nog ten anker liggen. We gaan eerst op weg naar de Las Perlas eilanden, 35 mijl zuid van Panama stad.
Overal leven
Onderweg naar de Las Perlas zijn we door de aangroei op de romp niet vooruit te branden en pruttelen met 4 knopen zuidwaarts. De Stille Oceaan geeft ons intussen een inkijkje in haar wonderen. De walvissen geven ons een kwartier om hen op afstand te bekijken terwijl ze langsglijden. En in de uren daarna zien we meer zeeleven dan in het jaar er voor. Honderden roggen, pelikanen, dolfijnen, haaien, zeeschidpadden en scholen vissen; de ene soort na de andere. De oceaan bruist van het leven. Het is overweldigend.
De Las Perlas
In drie dagen stoppen we bij vier eilanden terwijl we langzaam zuidwaarts motorten en de stops gebruiken om de romp schoon te maken en de Las Perlas te zien. De eilanden zijn grotendeels onbewoond, dicht begroeid en thuis van grote hoeveelheden Pelikanen, die op sommige eilanden de bomen wit en kaal maken met hun uitwerpselen. De laatste dag helpt een jongen uit een klein dorpje om afval weg te brengen en de watertanks tot de rand te vullen. Met het water dat we nu aan boord hebben moeten we het de komende maand redden.
Duizenden lichtjes in het water
De eerste avond nadat we uit de Las Perlas vertrokken pruttelen we op de motor tussen roggen die zo ver het oog rijkt elegant door het water lijken te vliegen en rare capriolen uithalen terwijl ze uit het water springen. De zonsondergang is dito imposant maar het mooiste komt als de zon plaatsmaakt voor de sterrenhemel. Het rijke fosforeserende water geeft licht bij aanraking. Als een groep dolfijnen bij ons komt, gaan we op het voordek liggen en zien over de boeg duizenden sprankelende lichtjes in de vorm van dolfijnen terwijl ze op onze lichtgevende boeggolf surfen en we ze horen ademen. Magisch.
Las Perlas water inslaan
panama stad laatste avond

Geschreven door

Joshua van Eijndhoven

Joshua is ondernemer en auteur van het boek “Op reis met de Hope”. Na zes jaar de wereld rond gezeild te hebben is hij Voja Travel begonnen. De eerste reiziger vertrok 5 september 2017. Voja Travel is gevestigd in de binnenstad van Utrecht en heeft op dit moment 14 medewerkers.

Lees al mijn blogberichten

Bestel mijn boek

Op reis met de Hope

Lees alles over het geheim van zes jaar reizen. Op reis met de Hope is een verhaal over dromen, liefde en de magie van wereldreizen zonder vast plan.

Meer over mijn boek

Laatste blogberichten

Lees mijn blog

Van droom naar zes jaar reizen

26 augustus 2017

Blij en triest bij laatste refit

11 augustus 2017

Kaapverdie, het land dat mijn reis veranderde

24 januari 2017
© Copyright 2024 - Josh & Hope