Josh&Hope&Katia
HopeOver onsCrewRouteFoto’sVideoHet boek

We zijn eindelijk op weg!

03 februari 2015 - door Josh & Hope

De eerste blog van Joshua vanaf volle zee. We zeilen met een relaxte windkracht 3 voor de kust van Colombia richting Panama. De afgelopen week was er één van oceaanzeilen op zijn best; goed weer, vette tonijnen aan de haak en vooral lekker ontspannen. We verwachten snel aan te komen in Panama.

Stressen voor vertrek
Voordat we anker op gaan is het voor het eerst sinds lange tijd stressen. We zijn meer dan een jaar in de Cariben en in die tijd maakten we veel vrienden. De laatste drie voorbereidingsdagen hebben we vooral veel mensen aan boord voor lunch en avondeten en zijn we druk met afscheidsbezoekjes en een afscheidsborrel aan de dok. Afscheid nemen is onverbrekelijk verbonden met wereldzeilen maar gelukkig is het afscheid niet altijd definitief. Goede vriendschappen zijn tijdens de reis blijven bestaan, ook al zit er een oceaan of twee tussen.
Net IJsselmeerzeilen
Als we op de motor zijn weggevaren uit English Harbour in Antigua, zetten we zeil en sukkelen met een lauwe wind in de rug naar het westen. Het weer is rustig, de zon schijnt en we luisteren naar Bob Marley. Na een heerlijke eerste dag is de zee twee dagen onrustig en hobbelig. We slapen minder goed en kunnen niet uitgebreid koken. Katia wordt zeeziek en zit met een bekertje water bij de reling. Maar na deze twee dagen is het afgelopen met de wind en hebben we niet meer dan windkracht 3 – 4.We zien hoe de golven kleiner worden totdat het net zo heerlijk is als IJsselmeerzeilen op een rustige zomerdag. We genieten van het niets doen, boekjes lezen,series kijken en na een dag of vijf zijn we in een ritme van de oceaan waarin de dagen naadloos in elkaar overvloeien.Haaien en Tonijnen aan de haak
Nadat we de verse vleeswaren in de koelkast hebben opgegeten gaan we op dag vijf vissen nabij Colombia. Na de overbeviste Caribische wateren, waar ons aas bijna altijd zonder succes achter de boot sleepte, is het wennen. Een paar uur nadat we de vislijn uitzetten zien we hoe een vin door het water snijdt. Het is de vin van een haai die achter de boot  zwemt en achter ons aas aanzit.Op een gegeven moment slaat het beest toe en springt met het aas uit het water. De lijn begit te ratelen en we zien de witte buik als het dier uit het water springt.

Mako haai aan de haak
Het lijkt op een Mako Haai. Gelukkig slaat hij niet aan de haak en smaakt het rubber hem niet goed dus hij verdwijnt snel. De dagen daarna vecht ik uren met twee joekels van tonijnen van ik schat 40 en 80 kg, die elke keer na een uur/ anderhalf zwoegen vlakbij de boot losschieten. Misschien maar goed ook, want hoewel we graag vis zouten is 80 kilo wat te veel.

We vangen een kleinere Mako haai van een meter en bengen die aan boord. Het beest is enorm sterk en slaat en bijt om zich heen. We verwijderen de haak en zetten het beest terug (haaien zijn erg bedreigd). Uiteindelijk besluiten we na alle vruchteloze actie maar de vliegende vissen aan dek klaar te maken en te frituren, ook lekker.

Carnaval en Kuna indianen
We hoorden van onze agent dat als we aankomen het carnaval in Panama net begint. Dat willen we niet missen. En tijdens het wachten op onze transit hebben we een week waarin we naar de Sanblas eilanden zeilen; geisoleerde eilandjes waar de Kuna indianen wonen. Erg bijzonder. En daarna, als alles goed gaat tenminste, gaan we het Panama kanaal door en wacht ons de Pacific!
Mijn wacht zit er op, ik ga te kooi, tot volgende week!”
Hope zeilt met Carl Stahl Yachting tuigageDeze blog is verstuurd vanaf mijn Xtreme Districts Iridium Go

IMG_0500 IMG_0499

Geschreven door

Joshua van Eijndhoven

Joshua is ondernemer en auteur van het boek “Op reis met de Hope”. Na zes jaar de wereld rond gezeild te hebben is hij Voja Travel begonnen. De eerste reiziger vertrok 5 september 2017. Voja Travel is gevestigd in de binnenstad van Utrecht en heeft op dit moment 14 medewerkers.

Lees al mijn blogberichten

Bestel mijn boek

Op reis met de Hope

Lees alles over het geheim van zes jaar reizen. Op reis met de Hope is een verhaal over dromen, liefde en de magie van wereldreizen zonder vast plan.

Meer over mijn boek

Laatste blogberichten

Lees mijn blog

Van droom naar zes jaar reizen

26 augustus 2017

Blij en triest bij laatste refit

11 augustus 2017

Kaapverdie, het land dat mijn reis veranderde

24 januari 2017
© Copyright 2024 - Josh & Hope