Josh&Hope&Katia
HopeOver onsCrewRouteFoto’sVideoHet boek

Wereldreis? Zo betaal je dat.

13 mei 2016 - door Josh & Hope

Ik reis nu sinds vijf jaar rond de wereld met mijn zeiljacht Hope waarvan de afgelopen vier jaar met Katia samen. Deze reis rond de wereld is een aaneenschakeling van onvergetelijke ervaringen. We zijn ontzettend dankbaar voor alle bijzondere momenten en de mensen die we ontmoetten.

Bultrug walvis jong

Jonge bultrugwalvis speelt met ons. Koninkrijk Tonga.


Raja Ampat

In Raja Ampat “Vier koningen” Indonesie

“hoe betalen jullie het in godsnaam?”

In al die tijd is de vraag die mensen ons het meest stellen onveranderd gebleven: “hoe betalen jullie vijf jaar reizen?” Vrienden vragen het, onze familie, onze volgers, reizigers in spe en zelfs een aantal grote uitgevers vroegen of we een boek over de geldvraag willen schrijven.

Aan het "werk" in Kaapverdië. Goede job met eten en drinken voorzien evenals een luxe villa. Gunstige spaarcapaciteit.

Aan het “werk” in Kaapverdië. Deze job kwam inclusief kosten, inwoning en een luxe villa.


Joshua aan boord antigua classics

Aan het werk tijdens de Antigua classics op een J klasse. Een droom die uitkomt.

De grote geldvraag

De grote geldvraag dus; hoe we het betalen? Als ik al het geld voor Hope, de voorbereiding en vijf jaar reisbudget bij elkaar optel kom ik boven  twee ton uit. Maar het grootste gedeelte verdienden we niet in Nederland maar op reis.
Joshua in Uganda

Hoe het niet moet

Iedereen die gaat reizen en verdienen leert met vallen en opstaan, wij ook. Maar een verhaal van een Zuid Afrikaans stel is wel erg schrijnend.  Het stel ging in Griekenland werken en ging voor een paar euro per dag wc’s schrobben. Het verhaal ging de wereld over en veel media doken er op, zo van “zie je wel dat onbeperkt reizen en genieten niet kan!”
Maar dit stel deed echt alles verkeerd wat ze maar verkeerd hadden kunnen doen. Wat kunnen we van hen leren? Het begon met hun besluit om vrijwilligerswerk te doen. Hartstikke goed om te doen natuurlijk, vrijwilligerswerk, maar niet om je reis van te betalen. Ze schrijven: “the brutal truth of volunteer work, (…) We’re toilet cleaners, dog poop scoopers, grocery store merchandisers, and rock shovelers.”
Vervolgens namen ze het besluit om naar een economisch zwart gat (Griekenland) en niet naar een economische hotspot te gaan om te werken. Ze schrijven: “It’s painstakingly hard and dirty work. (…) “We’ve had to adapt with the least amount of necessities and food” Griekenland is natuurlijk de slechtst mogelijke plek die ze hadden kunnen uitzoeken.

Drie strategieën

We hebben een scala aan strategieën en verkrijgen daarmee inkomsten uit verschillende bronnen, zowel online als offline. In onze ervaring is het goed mogelijk om te verdienen op reis en met een ruim budget te reizen. Je hoeft echt niets te laten en het kan zonder wc’s te schrobben. Sommige van onze strategieën bleken zeer goed te werken, andere minder en weer andere hadden wat tijd nodig. We leerden met vallen en opstaan en het ging met pieken en dalen. Onderstaand een kleine selectie:

1. Gebruik economische hotspots

We verdienden een deel van ons geld op economische hotspots. Terugkijkend iets minder dan 10%.  Economische hotspots zijn plekken met een sterke vraag naar een bepaalde dienst waar je snel goed kunt verdienen. Je vindt die op elk continent wel. In het Caribisch gebied bijvoorbeeld verdienden we in minder dan twee maanden ruim 10.000 euro met werk op superjachten. Slim je economische hotspots kiezen kan je reisbudget snel vergroten. Je kunt ook (omgekeerd) in een economisch zwart gat zitten zoals onze reizigers in Griekenland.

Antigua classics

Economische hotspot Antigua. Met zijn tweeën werken voor EUR 6000 per maand.

2. Slim gebruik moderne technologie

Moderne technologie kan je op veel manieren bijdragen aan verdienen op reis. In de eerste plaats kun je het gebruiken om jouw verhaal op een bijzondere manier te vertellen en met je verslaglegging te verdienen.  Vanaf begin 2015 hadden we een drone aan boord en dat leverde een leuke nieuwe invalshoek vanwaaruit we de paradijselijke Pacific konden laten zien. Maar ook andere technieken zoals satelliet communicatie kwamen ons van pas. Om aan je verhalen te verdienen moet je natuurlijk wel je verslaglegging leren verzilveren.  Tenslotte kun je moderne techniek ook inzetten (in samenwerking met bedrijven) voor promotie en test doeleinden.

Koninkrijk tonga

Onze Q500 drone in actie boven het koninkrijk van Tonga


Prachtig eiland zuid pacific

Onze Q500 drone in actie boven Suwarrow atol in de Zuid Pacifische oceaan

3. Ga voor maximale spaarcapaciteit

Als je snel wilt sparen, is het belangrijk dat jouw levenskosten zo laag mogelijk zijn. Hoge vaste lasten zijn wat dat betreft een killer. Wij deden dat bijvoorbeeld door op goedkopere eilanden in te slaan, en bepaalde extreem dure plekken over te slaan.

Kiribati

Geen winkels te bekenner hier 😉


 Belangrijk is verder dat je vooral hoog renderend werk doet (goed betaald). Anders ben je meer aan het werken dan reizen. Verder zijn er natuurlijk nog vele andere strategieën die we toepasten.
We hebben daarom een informatie website opgezet. Verder gaan we dieper op dit onderwerp in  op 18 juni tijdens de dagtraining  “Verdien op reis”. Hierin leren we je goed verdienen op reis. Meer informatie over werk in het buitenland en verdienen op reis is te vinden op de site.
Goede reis!

psssst…

Als dank dat je onze blog volgt, krijg je van ons 10 euro vriendenkorting op al onze trainingen. Voer “Vriendenkorting” in als kortingscode en je korting wordt automatisch verrekend.

Geschreven door

Joshua van Eijndhoven

Joshua is ondernemer en auteur van het boek “Op reis met de Hope”. Na zes jaar de wereld rond gezeild te hebben is hij Voja Travel begonnen. De eerste reiziger vertrok 5 september 2017. Voja Travel is gevestigd in de binnenstad van Utrecht en heeft op dit moment 14 medewerkers.

Lees al mijn blogberichten

Bestel mijn boek

Op reis met de Hope

Lees alles over het geheim van zes jaar reizen. Op reis met de Hope is een verhaal over dromen, liefde en de magie van wereldreizen zonder vast plan.

Meer over mijn boek

Laatste blogberichten

Lees mijn blog

Van droom naar zes jaar reizen

26 augustus 2017

Blij en triest bij laatste refit

11 augustus 2017

Kaapverdie, het land dat mijn reis veranderde

24 januari 2017
© Copyright 2024 - Josh & Hope